Pamięci TON w Szydłowcu

Pomnik nauczycieli Tajnej Organizacji Nauczycielskiej, wyrzeźbiony w szydłowieckim piaskowcu, stanął 6 listopada 2014 na placu licealnym Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Henryka Sienkiewicza w Szydłowcu.

Po mszy świętej w kościele farnym św. Zygmunta w Szydłowcu odbył się przemarsz przez miasto pocztów sztandarowych na miejsce uroczystego odsłonięcia pomnika.  Uroczystość tę objęli patronatem honorowym: Ewa Kopacz - Prezes Rady Ministrów RP, arcybiskup Wacław Depo - Metropolita Częstochowski i Sławomir Broniarz - Prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego.

Po oficjalnym odsłonięciu pomnika odbyło się spotkanie podczas którego dr Sebastian Piątkowski z  Delegatury IPN w Radomiu dał wykład o tajnym nauczaniu na ziemi radomskiej, zaś uczniowie liceum przedstawili przygotowany na tę uroczystość montaż słowno - muzyczny.

Podczas tego spotkania odbyło się także uroczyste odznaczenie   członków szydłowieckiego Oddziału ZNP w Szydłowcu Złotymi Odznakami ZNP. Młodzieży licealnej zaś przekazany został odznaczeń związkowych ( Złota odznaka) i tytułu honorowego Akt Opieki nad Pomnikiem.

Warto dodać, że z okazji odsłonięcia pomnika została opracowana i wydana broszura okolicznościowa,  w której zamieszczono 29  not biograficznych nauczycieli z tego terenu, biorących udział w tajnym nauczaniu i w walce z okupantem podczas II wojny światowej.

Copyright 2011 Pamięci TON w Szydłowcu . All Rights Reserved.