W Grójcu o oświacie

19 listopada w budynku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grójcu odbyła się Konferencja Oświatowa Powiatu Grójeckiego, zorganizowana przez Zarząd Oddziału Powiatowego Związku Nauczycielstwa Polskiego i Ognisko nr 4.

W konferencji uczestniczyli nauczyciele, pedagodzy i pracownicy placówek oświatowych z terenu powiatu grójeckiego. Gościem honorowym był Sławomir Broniarz, prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego. Wśród zaproszonych gości znaleźli się również: Tomasz Korczak, prezes Okręgu Mazowieckiego ZNP, Barbara Orłowska Naczelnik Wydziału Edukacji i Sportu Starostwa Powiatowego w Grójcu, Jacek Stolarski Burmistrz Gminy i Miasta Grójec, Władysław Piątkowski Wójt Gminy Belsk Duży,  dyrektorzy szkół i placówek oświatowych.

Teresa Świątek, prezes Zarządu Oddziału Powiatowego ZNP, która przedstawiła przybyłych gości,  zaprezentowała historię Oddziału i najważniejsze działania podejmowane przez Związek. Młodym nauczycielom przybliżyła działalność klubu Młodego Nauczyciela, który został powołany, aby zrzeszać środowisko początkujących w zawodzie pedagogów.

Następnie pani Barbara Orłowska przedstawiła prezentację dotyczącą sytuacji w oświacie w Powiecie Grójeckim. Po tym wystąpieniu głos  zabrał  Sławomir Broniarz , który omówił planowane przez rząd zmiany w Karcie Nauczyciela i w ustawie o systemie oświaty. Negatywnie zaopiniował plany stworzenia możliwości przekazywania szkół i placówek oświatowych do prowadzenia innym niż samorząd terytorialny osobom prawnym i fizycznym, w tym także związkom komunalnym, a także kolejne reformy, które ewidentnie będą godziły w status prawny zawodu nauczyciela.

Ostatnim, jednak bardzo ważnym punktem konferencji, okazała się dyskusja. Uczestnicy zadawali wiele pytań, na które odpowiadali głównie przedstawiciele ZNP. Niestety wiele pytań pozostało bez odpowiedzi w związku z nieobecnością Mariana Górskiego,  Starosty Powiatu Grójeckiego. Mamy nadzieję, że konferencja ta stanie się pewnym zaczątkiem  dyskusji środowiska szkolnego o czekających nas zmianach.

Monika Kozłowska
Prezes Ogniska nr 4
współorganizator konferencji

Copyright 2011 W Grójcu o oświacie . All Rights Reserved.